Jag har nu testat Husqvarnas batteridrivna kedjeröjsåg ett antal gånger, och redogör här för mina reflektioner. Vi har ett ryggsäcksbatteri (dock ej det största) plus två små som man kan stoppa direkt i sågen. Det första som slog mig var hur direkt sågen svarade på gas, man når max varvtal på en gång. Det andra var ljudnivån. Extrem skillnad. Det blev ju helt tyst mellan kapen. Kedjeröjsågen är smidig och lätt, inga problem att jobba länge. Att bära batteriet på ryggen gör inget eftersom sågen i sig är så lätt. Dessutom inga avgaser.
Men nu till det intressanta. Jag var mycket spänd på hur lång tid batteriet skulle räcka. Sågen har två lägen, full fart, eller ”eco”. Då jag är ute efter maximal produktivitet så körde jag full fart. Jag har sett andra som testat samma såg, men med ett större batteri och fått den att räcka hela dagen. För mig räckte ryggsäcken 2 timmar och 20 minuter, inte illa, men jag skulle behöva 3 stycken för att få till en hel arbetsdag. Det lilla batteriet räckte cirka 45 minuter. Underväxtröjning inför slutavverkning är nog det som passar kedjeröjaren bäst, de flesta träden är lite grövre i stubbskäret och där kommer svärdet till sin rätt. Men när det kommer till klenare stammar så är en vanlig klinga helt överlägsen. Är man van att röja så är man snabbare med klinga även på de grövre stammarna. Då 90 % av kostnaden för röjning är själva arbetstiden, så är produktiviteten helt avgörande. För professionellt bruk har både kedjeröjare och eldrift en bit kvar innan de är konkurrenskraftiga.
Det skulle vara roligt att testa eldrift med vanlig klinga. Den omedelbara accelerationen, ljudnivån och avsaknaden av avgaser talar för att batterisågar är framtiden. Batterierna har blivit klart bättre, men de behöver utvecklas ett steg till. Sammantaget så är sågen skön, och den har många fördelar, men arbetet går än så länge snabbare med en vanlig klingsåg.