Vi är två före detta elitidrottare som lever på våra personliga varumärken, skogsbruk och investeringar. Vår vision är att bli fossilfria till år 2025. Fossilfria innebär att vi ska utesluta olja, kol och fossilgas ur vårt liv. En stor utmaning, svar ja, men jag ser det inte som någon uppoffring, utan som ett sätt att ligga i framkant, bygga upp ett motståndskraftigt och resilient liv redo för framtidens utmaningar i en klimatförändrad värld och ett sätt att få upp ögonen för nya möjligheter. Jag tycker att det är en bra strävan att försöka leva ett liv värt att dö för. Och att anamma en hållbar livsstil är något alla förr eller senare måste, för att vi ska kunna säkerställa framtida mänskligt liv på jorden. De som lyckas ställa om först blir morgondagens vinnare. Omställning är konkurrenskraft!
Världens länder har enats om att vi måste hålla den globala temperaturökningen under två grader, helst maximimalt 1,5 grader. Det är vanligt folk som i slutändan ska göra jobbet. Vi har valt att börja, för att vi kan och för att vänta på att andra ska gå före, tar mer energi än att själv agera. Hur ska då detta gå till rent praktiskt och konkret? Ja, det är precis det vi delar med oss av här, resan mot att bli #fossilfri2025 Vi är inga klimatexperter, men vi har förmågan att sätta upp mål och fokuserat jobba mot dessa. Så mycket som jag lärt mig sedan målsättningen #fossilfri2025 formulerades är mäktigt och jag ser framemot att utvecklas under 2017 och med mer kunskap ta mig några delmål närmre den hållbara livsstilen och fossilfriheten!
Några av mina personliga målsättningar under 2017 är att odla mer och bättre, läsa på om solceller och göra vettiga investeringar i just förnyelsebar elproduktion och färdigställa en fjällstuga hållbart och ansvarsfullt tillsammans med en av Sveriges mest framstående ekohusarkitekter.
Dreamteam. Är det någonting vi kan så är det att målfokuserat gå in för det vi tror på. Vi vet att man inte blir världsmästare och olympisk mästare genom att träna två gånger i veckan, nej ska det bli resultat i världsklass är det fokus varje dag som gäller.
Vi har använt oss av Svenska Miljöinstitutets klimatinventeringsverktyg som finns tillgängligt för ALLA; www.klimatkontot.se Prognosen här ovan för 2017 är tuff och jag är tveksam till att vi kommer att klara av det, men vi får se. Året har ju bara börjat! Planen under 2017 är även att testa andra typer av verktyg för att kunna gör rimliga fossilinventeringar och självklart delar vi med oss av resultaten här.
2016 har vi ägnat oss åt uppdrag (föreläsningar, presentationer, tv-medverkan, krönikor) och däremellan har vi skogsbrukat och renoverat torp och prioriterat tid till att lära oss mer om klimatet och hur vi konkret ska kunna bli fossilfria och givetvis har det blivit ett par timmars träning. Pass med armbrytargymnasieelverna och kusin HulkFia tillhör favoriterna.
Det är jag som är road av torprenoveringar och projekt i allmänhet, men ibland lurar jag med Björn. Som när det skulle skottas sågspån från vinden i Lerberg. Och när det skulle dras spik ur taket var det klockrent med 194,5 cm.
Björn är mer road av att läsa tunga klimat och skogsrappporter. Och han kan fantastiskt nog läsa dem flera gånger! Bilden ovan på ”mammuten” har Björn tagit på en av sina många skogsexkursioner som förutom att röja är något av en favoritaktivitet för mannen i mitt liv.
Så här ser lunglav ut. Det var något som verkligen lärde oss under 2016. Och tack vare Björns omfattande vandringar runt på våra skogsfastigheter fick vi till ett gediget Biotopskydd (naturreservat).
Tillbaka till ”mina projekt”, he he, sommarens varmaste dagar tillbringade jag under golvet i Lerberg och gjorde vad jag kunde för att stabilisera, kila och stadga till det. Resultatet blev bra, men om det blir hållbart återstår att se till våren. Jag är inställd på att leran sabbat en del, men vi får se.
Låg inte jag under golvet sommaren 2016, så gjorde någon annan det, människobarn eller hundvalpar.
Pappa Kent med jämthundstiken Nova. Båda har varit med och supportat torpprojektet.
Farbror Leif återanvände större delen av all lersten till en värmeackumulerande vägg.
Kaminen på plats! en Dovre från Scandinavisk spismiljö.
Eldrift är nog 2016 års ledord med koppling till vår målsättning #fossilfri2025. Husqvarnas batteridrivna kedjeröjsåg testades.
Den kejdedrivna batterisågen fungerar fint, men vi hoppas på att inom en snar framtid få testa en eldriven röjsåg med..
..KLINGA! Personligen är jag kär i Strandklingorna.
Motorsågen med batteridrift har varit en klippa när det gäller alla typer av byggprojekt. Den sågar tyst och gör sågandet lätt och roligt! Det enda negativa är att den aningen ”för” lätt att starta och att man måste ha koll på var man lämnar den så inga nyfikna små barn frestas att testa den.
Så här roligt är det att installera en eldriven robotgräsklippare i Ensamheten.
Kolla så duktig den är, den kan både röra sig, hitta laddstationen och frisera gräs! #automower
Den största eldriften under 2016 stod elbilen för. En Tesla som vi kört över 1 000 mil med sedan 28 september (farbror Lars 50-årsdag). De flesta milen har vi laddat gratis på Teslas snabbladdstationer och i övrigt kostar det ca 2kr milen att ladda hemma under natten, när elen både är som renast och billigast.
Elbilen har bra lastkapacitet, men nu när det är rejält med snö och minusgrader trivs den bäst i garage med sina i mitt tycke överdrivet ”spaciga” dörrar. Vi har inget garage som rymmer en Tesla, men med support från Björns föräldrar fick vi städa ur deras dubbelgarage och införskaffa en bredare garageport, så för första gången ryms det nu två bilar i dubbelgaraget.
Björn lyckades fälla skogens konung och jag gav mig tusan på att ta tillvara på alla ben, vilket resulterade i ett antal liter pölsa, och ca 60 liter köttsoppa! Nästa älg som fälls vill jag ta både blod, feta och tarmar från till stora blodkorvskokningen som är jultradition I Ensamheten det sk Midvinterblotet. När jag blir stor ska jag behärska konsten att kunna ta hand om en hel älg – det är en målsättning.
Älghässja. Dagen efter bärs köttet hem med muskelkraft. En stark tradition med farbror Leif som jaktledare.
Lastcykeln, firade ett år! #elassistans
En skillnad 2016 i jämförelse med tidigare år är att de flesta av mina föreläsningsuppdrag har haft klimatfokus istället för armbrytarfokus.
FixarNicke såg till att lillstugun i Ensamheten blev med luftsolfångare; en Solarventi. Nu under 2017 ska jag se till att installera en i Lerberg också. Den ligger redo i Torpet och skriker ”SÄTT UPP MIG”! Till våren ska det ske.
Ett gäng intervjuer, krönikor och artiklar med fokus på vår strävan mot fossilfrihet har året som gått bjudit på.
Precis innan snön bäddade in Storumans kommun röjde vi fram timmerstommen (givetvis fossilfritt med eldrivna sågar) som får symbolisera ett av 2017 års projekt; ”färdigställande av Björns mor och fars gäststuga som påbörjades för en dryg livstid (35 år) sedan”
Avslutar med en liten jul/nyårsshow som elbilen bjöd på. Även om jag hade föredragit traditionella bildörrar måste jag erkänna att det är rätt häftigt när den börjar vifta med dörrarna. Vi kallar elbilen för rymdskeppet och jag tror att eldrift är en av lösningarna till en fossilfri framtid. Under 2017 ska vi se till att reda ut hur vi bäst får till solceller och annan förnyelsebar energi. Vi är delägare i ett vindkraftverk, men det är ju häftigt som bara den att kunna generera sin egen el. Tittar både på elverk som drivs av biomassa (ved, skogsrester) små vindkraftverk för husbehov och solceller, spännande som bara den är det, fossilfrihet är motsatsen till tråkigt och förutsägbart. Fortsättning följer! Gott Nytt 2017!
Lämna ett svar